Prof. dr. Amela Lukač-Zoranić

Stranka pravde i pomirenja, Novi Pazar

Biografija

Prof. dr. Amela Lukač-Zoranić je rođena u Novom Pazaru, 15.08.1979. godine gde je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne studije engleskog jezika i književnosti završila je na Univerzitetu u Prištini 2002. godine, a je magistrirala je i kasnije i doktorirala filolofiju na Univerzitetu u Novom Pazaru 2009. godine.

Na istom univerzitetu je zaposlena od 2004. godine kao profesorica engleskog jezika i književnosti na više departmana. Važi za respektabilnu poznavateljku anglo-američke književnosti i kulture i bila je gostujući predavač na mnogim univerzitetima u regionu. Godine 2009. imenovana je za prorektorku Univerziteta u Novom Pazaru, a u periodu 2019-2021. obavljala je i funkciju dekana Departmana za umetnost.
Od 2010. godine većnica je u Bošnjačkom nacionalnom veću i obavlja treći mandat odbornice u Skupštini Grada Novog Pazara. Polaganjem zakletve 25 novembra 2021. godine postala je narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije ispred Stranke pravde i pomirenja.  Živi i radi u Novom Pazaru. Udata je i majka troje dece.
Pročitajte više

Postavite pitanje poslaniku