О пројекту

Мој посланик је канал за комуникацију између грађана и изабраних народних посланика. Циљ је да се посредством ове платформе унапреди комуникација посланика и грађана, тако што се грађанима пружа прилика да поставе питања, упуте захтев и затраже реакцију народних посланика, у складу са њиховим надлежностима, а у вези са потребама грађана и интересима заједнице. Пројекат је тренутно усмерен на комуникацију и праћење рада посланика са територије четири округа – Исток и Југ Србије, Расински и Рашки округ. У овим регионима живи укупно 1.7 милиона становника, око 25% целокупног становништва Србије.

Свесна значаја ове теме и са жељом да подстакне грађане да буду активни, пројекат ”Мој посланик” је 2016. године покренула организација Проактив из Ниша. У успешној реализацији иницијативе помажу регионални партнери: Тимочки омладински центар из Зајечара за исток Србије, Едукативни центар Крушевац за Расински округ и организација Урбан ин из Новог Пазара за Рашки округ. Пројекат финансира НЕД (National endowment for democracy).

Мој Посланик

За једнаке шансе свих грађана

Дужност и обавеза народних посланика је да заступају и бране интересе свих грађана, без обзира на то из које средине долазе или из које су партије. Желимо да омогућимо свима да се обрате посланицима, да побољшамо комуникацију која није довољно добра и подигнемо ниво одговорности самих посланика.

Наша Мисија

Грађани свесни својих права, заинтересовани да активно учествују у друштвеном животу и охрабрени да могу да утичу на процесе доношења одлука. Наша мисија су активни грађани, за боље друштво. Пратимо рад народних посланика и подсећамо их да су одговорни грађанима.

Слика
Наша Мисија

Наша Визија

Желимо да наша платформа буде први и најефикаснији канал за комуникацију грађана и народних посланика. Желимо грађане који ће постављати важна и конкретна питања у вези са својом заједницом и посланике који ће брзо одговарати на питања, а још брже реаговати и преузимати иницијативу да проблеми грађана буду решени.

Слика
Наша Визија

Наши Циљеви

  • Унапређење комуникације између грађана и народних посланика
  • Веће учешће грађана у процесима доношења одлука
  • Боља међусекторска сарадња ( грађани - организације цивилног друштва – институције – органи јавне власти)
Слика
Наши Циљеви

Занимљиви подаци

Кроз илсутрације и графичке приказе, овде можете да видите статистичке податке о активностима народних посланика, комуникацији са грађанима и темама које се тичу свих нас. Тим платформе Мој посланик прати рад посланика и представља вам занимљивости.

Укупан број посланика које можете пратити преко платформе

Слика
Укупан број посланика које можете пратити преко платформе

Директно можете комуницирати и захтевати одговоре од стране 47 посланика из 4 различита региона: Југ Србије 28, Исток Србије 5, Рашки округ 8 и Расински округ 6.

Проценат одговора на питања које су грађани упутили

Слика
Проценат одговора на питања које су грађани упутили

Податак добијен у праћењу рада 112 посланика, у претходна 3 сазива. Укупно 336 добијених одговора на укупно 420 постављених питања грађана/ки

Млади и жене у парламенту из нашег региона

Слика
Млади и жене у парламенту из нашег региона

Учешће жена у парламенту и улога младих огледа се кроз испуњавање квоте од минимум 40% мање заступљеног пола (40,5%), али непоштовање младих где од 47 посланика/ца нема представника који су млађи од 30 година!

Наш тим

Екипу платформе ”Мој посланик” чине истакнути и дугогодишњи активисти, са циљем да унапреде своје локалне заједнице и покрену људе на акцију. Заједно можемо да направимо велике промене, ако се боримо, предлажемо идеје, преузимамо иницијативе и захтевамо решавање проблема са којима се суочавамо.

Слика
Ана Томић

Ана Томић

Координатор за Расински округ
Слика
Расински округ
Расински округ
0642860423 Пошаљи поруку
Слика
Дуња Марушић

Дуња Марушић

Координатор за Исток Србије
Слика
Исток Србије
Исток Србије
062467269 Пошаљи поруку
Слика
Марија Цветковић

Марија Цветковић

Администратор портала
Слика
Ненад Стојановић

Ненад Стојановић

Координатор за Југ Србије
Слика
Југ Србије
Југ Србије
0604495345 Пошаљи поруку
Слика
Сеад Биберовић

Сеад Биберовић

Координатор за Рашки округ
Слика
Рашки округ
Рашки округ
0638011612 Пошаљи поруку
Слика
Филип Јовановић

Филип Јовановић

Менаџер комуникација