MRDAKOVIĆ TODOROVIĆ LJUBICA

Srpska napredna stranka, Niš

Biografija

Rođena 1962. godine. Živi u Nišu. Diplomirala je, završila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva i magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Zvanje “primarijusa” dobila je 2006. godine.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2014. i 2016. godine. Udata je i ima sina.
Pročitajte više

Članstvo u odborima

Poslanica je zamenica predsednika Odbora za zdravlje i porodicu.

Postavite pitanje poslaniku

  Najnovije vesti

  Pitanja i odgovori

  Ljubica Mrdaković Todorović

  Obraćam Vam se prvo kao građanin, drugo kao sugrađanin i član SNS-a. Pošto živim sa suprugom i dvoje maloletne dece, a bez posla oboje, u istoj kući živi i majka koja je inače, srčani bolesnik, i žena bez jednog bubrega, a otac mi je iznenada preminuo maja prošle godine. Zamislite kako može da zdravo izgleda moja porodica? Nisam jedini, to znam, ali kao čovek koji nikada nije lagao, obećavao ili neizvršavao svoje obaveze, moj mentalitet me je naterao da Vam se obratim. Sedam godina traje moj radni spor sa Niš-expresom i ako sam ih dobio na prvostepenom sudu -korupcija i veze u sudstvu sa Niš-expresom, dovelo je da moj predmet završi na Ustavnom sudu. Posao može da se nađe, jer imam prijatelje uglavnom svuda koji su samo radnici i znam kako se dolazi do radnog mesta. Nikoga do sada nisam pitao, molio za posao, ali sad već moram zbog dece. Ja sam aktivan član SNS-a u svom naselju i gradu, ali to niko ne vidi, jer je većina dobila posao i više ih ne zanimaju aktivnosti, jednostavno, tiho beže od obaveza. Priča je duga…

  Kao Narodni poslanik uvek sam spremna za razgovor sa građanima.

  S obzirom da smo članovi iste stranke, predlažem da se obratite Gradskom Odboru SNS-a u Nišu, kako bismo dogovorili sastanak.

  Zašto se hapse i zatvaraju na tri godine zatvora oboleli od raznih bolesti koji se leče kanabisom, iako se zna i dokazano je da kanabis leči preko 34 bolesti i nema nikakve štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja. Da li je to moguće, da se ignorišu preko 125.000 naučnih radova na temu kanabisa i da neznalice kao dr Danica Grujičić izjavljuju nebuloze da je trava za nju droga i da joj ne pada na pamet da legalizuje drogu. Da li to znači da su sve najrazvijenije zemlje sveta i one druge koje su legalizovale kanabis, a ima ih 16 samo u evropi i SAD, Kanada, Australija, Makedonija, Nemačka, Izrael itd., glupe i da truju bolesne, a mi brinemo o zdravlju građana, još ih krivično procesuiramo. Trenutno se u Izraelu kanabisom leči 20.000 ljudi, pomoću vodećih svetskih naučnika kao što su dr. lumir Hanuš, dr Robert Melamede i drugih je odbijena od strane Ministarstva koju su nudili prilikom predavanja u Beogradu. Kanabis je lek, budućnost medicine. Koliko god ignorisali istinu, to ne znači da nije istina.

  U vezi sa primenom kanabisa u svrhu lečenja, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je zatražilo stručno mišljenje Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance(PKS). Zaključak Komisije je da međunarodno registrovani lekovi, koji sadrže prirodne tetrahidrokanabinole ili ista jedinjenja dobijena hemijskom sintezom definitivno imaju svoje mesto u terapiji simptoma teških oboljenja, pre svega multiple skleroze. Međunarodno publikovane kliničke studije (Bayer,2013) su pokazale da ovaj preparat ni u kom slučaju ne leči sklerozu multipleks, niti usporava njenu progresiju, ali svakako ublažava simptome i poboljšava kvalitet života obolelih. Preparat, takođe ima slično dejstvo i na pojedine simptome kod onkoloških pacijenta na hemoterapiji.

  Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance je dala preporuku da se dozvoli upotreba lekova na bazi kanabisa na osnovu preporuka američke agencije za hranu i lekove Food and Drug Administration, da se odobre dva preparata koja sadrže sintetičke kanabinoide, na osnovu rezultata više naučnih studija u kojima je potvrđen njihov terapijski efekat.
  Kako bi se započelo sa procesom primene lekova na bazi kanabisa, podnet je zahtev za registraciju pomenutih lekova Agencijiza lekove i medicinska sredstva.

  Komisija za PKS je na osnovu preporuka američke agencije za hranu i lekove Food and Drug Administration da nije prepoznala niti odobrila biljku marihuane kao lek, donela zaključak da ulja kanabisa koja traže pojedina udruženja ne treba legalizovati, s obzirom na činjenicu da nisu definisani standard i za sastav i proizvodnju ulja kanabisa.