Након шест година поново министар са југа Србије

Слика
Након шест година поново министар са југа Србије
3 минута

После нешто више од шест година, у новој Влади Србије место министра добиће и неко из Јужне Србије. Према најавама, у Шеснаестој Влади од враћања вишестраначја биће и Новица Тончев на месту министра без портфеља.

Слика
Након шест година поново министар са југа Србије
Фото: parlament.gov.rs

Новица Тончев рођен је 9. децембра. 1962. године у Нишу. Како истиче у својој биографији, потиче из радничке породице. Завршио је Грађевински факултет у Нишу, одсек високоградње, где је дипломирао 1989. године.

Од 1990. до 2000. године био је председник месне заједнице Божица у Општини Сурдулица. Од 1996. до 2000. године је члан Извршног савета СО Сурдулица, а од 2000. до 2004. године је потпредседник Скупштине општине Сурдулице и одборник у Скупштини Сурдулице од 1996. године. Председник је општине Сурдулица од 2008. године. На парламентарним изборима 21. јуна 2020. године, по трећи пут заредом изабран је за народног посланика.

У шеснаест Влада од 1990. године, мали проценат министра долазио је из региона јужне Србије. У првој Влади Републике Србије министар саобраћаја је био Врањанац Миле Пешић, директор транспортног предузећа „Јединство“ из Врања, као и Данило Ж. Марковић из Беле Паланке на чели министраства просвете. У Другој Влади Зоран Аранђеловић који је познат и као директор Дуванске индустрије Ниш био је један од потпредседника Владе, а на месту министра просвете остао је Данило Ж. Марковић, министар инсотраних послова био је Владислав Јовановић рођен у Житном потоку, а министар културе био је Прокупчанин Миодраг Ђукић.

У трећој Влади остао је потпредседнијк Зоран Аранђеловић, а Данило Ж. Марковић осим истог ресора као у претходној влади добио је и потпредседничку улогу, док је Владислав Јовановић остао министар иностраних послова, а министар информација постао је Миливоје Павловић рођен у Медвеђи. У истој Влади министар трговине и туризма био је Срђан Николић из Врања, а министар просвете био је др Драгослав Младеновић рођен у Сурдулици.

У наредној влади министар трговине био је и Зоран Красић који је већи део свог живота провео у Нишу, као и Томислав Миленковић родом из Владичиног Хана који је био министар за рад, борачка и социјална питања и Борислав Милачић на месту министра финансија.

У наредној влади која је била прелазна Влада, Томислав Миленковић био је министар туризма.

Од 2001. године, потпредседник владе задужен за борбу против корупције био је и генерал-мајор Југословенске народне армије Вук Обрадовић родом из Прокупља, а министар науке, технологије и развоја био је Драган Домазет из Ниша.

Нишлија Зоран Живковић, некадашњи савезни министар унутрашњих послова, постаје председник Владе 2003. године у којој остаје само Домазет као министар са југа Србије. Зоран Живковић је наредним изборима био избран као посланик из Београда.

У Деветој Влади, министар одбране био је Зоран Станковић родом из Теговишта код Владичиног Хана, а место в.д. министра здравља имала је др Невена Карановић из Ниша.

У Десетој и Једанаестој Влади није било министра са Југа.

У Дванаестој Влади на челу министарства финансије након реконструкције долази Нишлија Лазар Крстић који остаје до 2014. и у Тринаестој Влади на том месту. До нове Шеснаесте Владе, осим Ивице Дачића који је део живота и школовања провео у Житорађи и Нишу, југ Србије није имао својих представника у извршној власти.

Повезано са