Čekajući početak rada novog sazva Narodne skupštine i praćenje rada poslanika iz osam okruga na jugu Centralne Srbije, osvrnuli smo se na broj obraćanja prethodnog saziva. Dvadeset dvoje poslanika i poslanica iz pet okruga sa juga Srbije u Dvanaestom sazivu nacionalnog parlamenta obratili su se ukupno 4.402 puta za četiri godine (od 2016. do 2020).

Gledajući prvi period rada prethodnog saziva Skupštine, najaktivniji poslanici bili su oni iz redova opozicionih stranaka. Tako je u periodu od 2016. do 2017. najaktivniji bio poslanik Goran Ćirić iz Niša sa 70 javljanja, a potom i njegov sugrađanin Milan Lapčević. Treći po broju javljanja bio je narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić.

Javljanja poslanika u prethodnom sazivu 2016-2020

Sa druge strane, poslanik iz Vranja Slaviša Bulatović kao i poslanik Hadži Milorad Stošić u ovom periodu nisu se javili za reč ni jednom. Dugo je Vranje čekalo da se reč njihovog poslanika čuje u Narodnoj skupštini, čak 668 dana. Od tada, u narednih mesec dana, najaktivniji poslanik bio je upravo Slaviša Bulatović, koji je tražio reč za skupštinskom govornicom 31 put, nažalost to je bilo i sve od obraćanja poslanika iz Vranja a od tada do danas prošlo je 634 dana bez obraćanja poslanika Bulatovića, da li će uspeti da obori sopstveni rekord u ćutanju videćemo u novom sazivu imajući u vidu da je za svoj rad nagrađen novim poslaničkim mestom.

Iako su predstavnici opozicije bili u vrhu liste poslanika sa juga Srbije po broju javljanja, od februara 2019. godine, svi poslanici opozicije osim poslanika iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije i Srpske radikalne stranke započeli su bojkot rada Narodne skupštine.

Najaktivniji poslanici

Najaktivnija poslanica sa juga Srbije u prethodnom sazivu bila je Jelena Žarić Kovačević iz Niša, koja se javila 328 puta i zbog toga je na konferenciji „Moj poslanik“ krajem juna ove godine dobila nagradu za najaktivnijeg poslanika koju je naša platforma dodelila. Poslanica Jelena Žarić Kovačević jedina se sa juga Srbije obratila više od 300 puta u parlamentu, posmatrajući trend, bila je najaktivnija poslanica sa juga Srbije dve godine zaredom (2018. i 2019).

Sledeći na listi najaktivnijih poslanika bio je Milija Miletić, kome smo uručili nagradu za najvećeg lokal patriotu, sa 281 javljanjem. Poslanik Miletić konstantno je bio u vrhu po aktivnosti poslanika sa juga Srbije.

Prvi poslanik opozicije u vrhu liste jeste Goran Ćirić, kome smo dali nagradu za poslanika sa najdužim stažom, a on se za tri godine javio 231 put za reč.

Najmanje aktivni poslanici

Ipak, treba pomenuti i najmanje aktivne poslanike iz našeg regiona. Oni koji su se javili manje od 20 puta za ove četiri godine jesu poslanik Novica Tončev iz Surdulice, poslanik Radmilo Kostić iz Pirota i njegova koleginica Ivana Dinić iz Niša. Narodni poslanik koji se najmanje javio za reč, svega 11 puta, jeste poslanik iz Niša, Hadži Milorad Stošić što u proseku za četiri godine predstavlja manje od 3 javljanja u periodu od 12 meseci.

Platforma Moj poslanik nastavlja sa radom

Platforma Moj poslanik će i u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije pratiti rad poslanika s juga Srbije. Istakli bismo da smo za naredni period uvećali broj okruga iz kojih dolaze narodni poslanici, pa ćemo osim Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog pratiti i rad poslanika iz Zaječarskog, Rasinskog i Raškog okruga.