Колико се глас посланика са југа Србије чуо у парламенту?

Слика
Колико се глас посланика са југа Србије чуо у парламенту?
3 минута

Чекајући почетак рада новог сазва Народне скупштине и праћење рада посланика из осам округа на југу Централне Србије, осврнули смо се на број обраћања претходног сазива. Двадесет двоје посланика и посланица из пет округа са југа Србије у Дванаестом сазиву националног парламента обратили су се укупно 4.402 пута за четири године (од 2016. до 2020).

Гледајући први период рада претходног сазива Скупштине, најактивнији посланици били су они из редова опозиционих странака. Тако је у периоду од 2016. до 2017. најактивнији био посланик Горан Ћирић из Ниша са 70 јављања, а потом и његов суграђанин Милан Лапчевић. Трећи по броју јављања био је народни посланик из Сврљига Милија Милетић.

Слика
Колико се глас посланика са југа Србије чуо у парламенту?
Јављања посланика у претходном сазиву 2016-2020

Са друге стране, посланик из Врања Славиша Булатовић као и посланик Хаџи Милорад Стошић у овом периоду нису се јавили за реч ни једном. Дуго је Врање чекало да се реч њиховог посланика чује у Народној скупштини, чак 668 дана. Од тада, у наредних месец дана, најактивнији посланик био је управо Славиша Булатовић, који је тражио реч за скупштинском говорницом 31 пут, нажалост то је било и све од обраћања посланика из Врања а од тада до данас прошло је 634 дана без обраћања посланика Булатовића, да ли ће успети да обори сопствени рекорд у ћутању видећемо у новом сазиву имајући у виду да је за свој рад награђен новим посланичким местом.

Иако су представници опозиције били у врху листе посланика са југа Србије по броју јављања, од фебруара 2019. године, сви посланици опозиције осим посланика из редова Лиге социјалдемократа Војводине, Либерално-демократске партије и Српске радикалне странке започели су бојкот рада Народне скупштине.

Најактивнији посланици

Најактивнија посланица са југа Србије у претходном сазиву била је Јелена Жарић Ковачевић из Ниша, која се јавила 328 пута и због тога је на конференцији „Мој посланик“ крајем јуна ове године добила награду за најактивнијег посланика коју је наша платформа доделила. Посланица Јелена Жарић Ковачевић једина се са југа Србије обратила више од 300 пута у парламенту, посматрајући тренд, била је најактивнија посланица са југа Србије две године заредом (2018. и 2019).

Следећи на листи најактивнијих посланика био је Милија Милетић, коме смо уручили награду за највећег локал патриоту, са 281 јављањем. Посланик Милетић константно је био у врху по активности посланика са југа Србије.

Први посланик опозиције у врху листе јесте Горан Ћирић, коме смо дали награду за посланика са најдужим стажом, а он се за три године јавио 231 пут за реч.

Најмање активни посланици

Ипак, треба поменути и најмање активне посланике из нашег региона. Они који су се јавили мање од 20 пута за ове четири године јесу посланик Новица Тончев из Сурдулице, посланик Радмило Костић из Пирота и његова колегиница Ивана Динић из Ниша. Народни посланик који се најмање јавио за реч, свега 11 пута, јесте посланик из Ниша, Хаџи Милорад Стошић што у просеку за четири године представља мање од 3 јављања у периоду од 12 месеци.

Платформа Мој посланик наставља са радом

Платформа Мој посланик ће и у наредном сазиву Народне скупштине Републике Србије пратити рад посланика с југа Србије. Истакли бисмо да смо за наредни период увећали број округа из којих долазе народни посланици, па ћемо осим Нишавског, Пиротског, Јабланичког, Пчињског и Топличког пратити и рад посланика из Зајечарског, Расинског и Рашког округа.

Повезано са