Svako obraćanje u skupštini daje mogućnost poslanicima da se čuje i reč građana u parlamentu. Cilj platforme mojposlanik.rs je da omogući građanima da se preko izabranih poslanika sa juga Srbije njihova reč čuje, i to je nešto po čemu se naš region razlikuje od drugih.

Poslanici sa juga Srbije bili su aktivniji u 2018. godini u odnosu na prethodnu. Svi poslanici sa juga Srbije bili su za govornicom u Narodnoj skupštini, njih 21 zajedno imali su ukupno 814 obraćanja što je u proseku 39 obraćanja po poslaniku. Dvanaestoro se obratilo više od 39 puta dok je ostalih devet ispod tog proseka. Poslanik sa najmanje javljanja u 2018. godini je Hadži Milorad Stošić sa ukupno 3 obraćanja u toku cele godine, prate ga Fatmir Hasani sa 6 i Novica Tončev sa 7 obraćanja i to su jedini poslanici sa juga Srbije koji imaju jednocifren broj obraćanja.

Veliki napredak u toku godine ostvario je poslanik iz Vranja, Bulatović Slaviša koji je do 02. Aprila imao 0 (nula) javljanja, i koji je u celoj prošloj godini imao 0 javljanja, 2018. je završio sa 31 obraćanjem za govornicom u parlamentu.

Bitno je istaći da je najaktivniji poslanik sa juga Srbije poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević sa 93 obraćanja, što je pozicionira na 18. mesto svih poslanika.

Poređenja radi, najaktivniji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije ima 385 obraćanja, dok je zbir tri najaktivnija poslanika sa juga Srbije 236.

Drugi po broju obraćanja od poslanika sa juga Srbije je poslanik iz Niša Goran Ćirić sa 72 obraćanja, dok treće mesto zauzima poslanik iz Svrljiga Milija Miletić sa 71 obraćanjem u 2018. godini.