Novi 12. saziv Skupštine Srbije konstituisan je juče polaganjem zakletve narodnih poslanika. Među 250 poslanika 27 njih predstavljaće jug Srbije u parlamentu što je povećanje broja poslanika iz našeg regiona imajući u vidu da je najveći broj predstavnika juga Srbije u prošlom sazivu bio 24 poslanika. Veliki pomak ostvaren je u zastupljenosti gradova sa juga Srbije, tako da će u novom sazivu svoje predstavnike u klupama dobiti Preševo, Trgovište, Crna Trava, Lebane, Babušnica dok će broj poslanika iz Vranja biti uvećan za 200%. Manji broj poslanika imaće grad Niš koji je sa 11 spao na 7 predstavnika u Parlamentu. Svoje predstavnike u Skupštini imaće i Aleksinac, Bujanovac, Kuršumlija, Leskovac, Pirot, Prokuplje i Surdulica.

Desetoro poslanika od dvadeset dvoje, koliko ih je bilo na kraju saziva, naći će se u skupštinskim klupama. Tako su se u Skupštini ponovo našli i Nenad Mitrović iz Bujanovca, Milija Miletić iz Svrljiga, Jelena Žarić Kovačević i Hadži Milorad Stošić iz Niša, Slaviša Bulatović iz Vranja, Dalibor Radičević iz Aleksinca, Olivera Pešić i Žarko Bogatinović iz Leskovca, Novica Tončev iz Surdulice i Darko Laketić iz Prokuplja.

Po novom Zakonu obavezno je da broj žena u parlamentu bude 40%, jug Srbije će predstavljati 8 dama što je porast od 75% u odnosu na prošli mandat kada smo imali najviše 5 predstavnica u Narodnoj skupštini. Sada je procenat poslanica sa juga Srbije 30% što je i dalje ispod zakonskog minimuma ukupnih predstavnika u Skupštini, ali je porast u odnosu na 18% dama koliko je predstavljalo naš region u prošlom mandatu.

Po prvi put posle mnogo godina, mladi sa Juga Srbije imaće svoje predstavnike u parlamentu, dvoje poslanika koji imaju 30 godina predstavljaće region juga Srbije u skupštini, oboje su rođeni 1990 godine i najmlađi su poslanici iz našeg regiona. Najstariji predstavnik regiona rođen je 1950. godine i sa 70 godina najstariji je poslanik sa juga Srbije.