Ко представља југ Србије у парламенту?

Слика
Ко представља југ Србије у парламенту?
2 минута

Нови 12. сазив Скупштине Србије конституисан је јуче полагањем заклетве народних посланика. Међу 250 посланика 27 њих представљаће југ Србије у парламенту што је повећање броја посланика из нашег региона имајући у виду да је највећи број представника југа Србије у прошлом сазиву био 24 посланика. Велики помак остварен је у заступљености градова са југа Србије, тако да ће у новом сазиву своје представнике у клупама добити Прешево, Трговиште, Црна Трава, Лебане, Бабушница док ће број посланика из Врања бити увећан за 200%. Мањи број посланика имаће град Ниш који је са 11 спао на 7 представника у Парламенту. Своје представнике у Скупштини имаће и Алексинац, Бујановац, Куршумлија, Лесковац, Пирот, Прокупље и Сурдулица.

Слика
Ко представља југ Србије у парламенту?

Десеторо посланика од двадесет двоје, колико их је било на крају сазива, наћи ће се у скупштинским клупама. Тако су се у Скупштини поново нашли и Ненад Митровић из Бујановца, Милија Милетић из Сврљига, Јелена Жарић Ковачевић и Хаџи Милорад Стошић из Ниша, Славиша Булатовић из Врања, Далибор Радичевић из Алексинца, Оливера Пешић и Жарко Богатиновић из Лесковца, Новица Тончев из Сурдулице и Дарко Лакетић из Прокупља.

По новом Закону обавезно је да број жена у парламенту буде 40%, југ Србије ће представљати 8 дама што је пораст од 75% у односу на прошли мандат када смо имали највише 5 представница у Народној скупштини. Сада је проценат посланица са југа Србије 30% што је и даље испод законског минимума укупних представника у Скупштини, али је пораст у односу на 18% дама колико је представљало наш регион у прошлом мандату.

По први пут после много година, млади са Југа Србије имаће своје представнике у парламенту, двоје посланика који имају 30 година представљаће регион југа Србије у скупштини, обоје су рођени 1990 године и најмлађи су посланици из нашег региона. Најстарији представник региона рођен је 1950. године и са 70 година најстарији је посланик са југа Србије.

Повезано са