Ukoliko je dobro kanalisana, moć civilnog društva je velika i uticajna. Nakon što je reagovala platforma Moj poslanik, narodni poslanik iz Vranja Slaviša Bulatović postao je aktivan u Narodnoj skupštini Republike Srbije nakon 668 dana bez javljanja za reč. Za dva meseca, ovaj poslanik se javio četrnaest puta i tako postao jedan od aktivnijih članova srpskog parlamenta.

Ovo je samo jedan od primera kako civilno društvo i građani mogu da utiču na rad svojih predstvnika u Skupštini, što je predstavljeno na prvom Medijskom doručku u organizaciji OCD Proaktiv koji sporvodi projekat Moj poslanik.
Za više od godinu i po dana, platoforma mojposlanik.rs poboljšala je komunikaciju građana juga Srbije sa dvadeset i dvoje narodnih poslanika iz pet okruga iz ovog dela zemlje. Putem platforme građani imaju mogućnost da se obrate poslanicima pitanjima, a narodni poslanik Milija Miletić postavio je pitanja na jednom skupštinskom zasedanju svojim kolegama koja je dobio od građana putem platforme.

Posredovanjem između građana i narodnih poslanika, Moj poslanik stekao je poverenje i jednih i drugih pri čemu je podigao komunikaciju na jedan viši nivo. Građani imaju kanal komunikacije sa svojim predstavnicima, a sa druge strane mogu saznati šta rade narodni poslanici, kao i informacije o važnim pitanjima u vezi sa parlamentom poput broja mladih, procentu žena poslanika ili kako je ko glasao.

Kroz Medijske doručke, cilj Proaktiva je da upozna medije sa radom poslanika, kao i kroz Večere sa narodnim poslanicima i Dnevne sobe poboljša komunikaciju medija i poslanika.

Platforma Moj poslanik i OCD Proaktiv i dalje će se truditi da održavaju odnos poslanika sa juga i građana, kao i pohvaliti sve predstavnike ovog dela Srbije u parlamentu, ali i kritikovati ukoliko je to u interesu građana.
Za više informacija o projektu, kao i za dodatna pitanja, možete se obratiti koordinator projekta Milanu Babiću mejlom milan.babic@proaktiv.org.rs ili telefonom 0658133900.