Republička izborna komisija je na 146 sednici 9. juna ove godine proglasio i poslednju od 21 liste za predstojeće izbore za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije.

Ukupan broj kandidata na svim listama je 3419, a uvidom u liste ukupan broj poslanika koji dolaze iz četiri okruga juga Srbije je 10 procenata ili 342 narodna poslanika.

Najviše kandidata za narodne poslanike sa juga Srbije nalazi se na listi Srpske radikalne stranke, njih ukupno 46. Ukoliko ne uzimamo u obzir manjinske stranke koje na svojim listama imaju manjine koje su samo u određenim regionima zastupljene (bošnjačka, mađarska i albanska) – najmanje kandidata za poslanike ima na listi Levijatan – Živim za Srbiju.

Međutim, kako sve liste nemaju isti broj kandidata na svojim listama, poslužićemo se procentima, pa tako lista Ruske stranke ima najviše kandidata za narodne poslanike sa juga Srbije, pa od 31 kandidata ima 10 južnjaka ili 32,25%. Najmanji procenat kandidata sa juga Srbije ili 3,49% nalazi se na listi Muamera Zukorlića ili 3 od 86, zatim na listi Aleksandra Šapića, 3,6% i lista GG 1 od 5000000 sa 4,08% kandidata sa juga Srbije. Ostale stranke imaju više od 5% južnjaka na svojim izbornim listama.

Više od 10% kandidata sa juga Srbije nalazi se i na sledećim listama: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija srbije, Srpska radikalna stranka, Ujedinjena demokratska stranka, Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok, Pokret slobodnih građana i Levijatan – Živim za Srbiju.

Gledajući rangiranje, najbolje rangirani južnjak je drugi na listi Narodni blok, zatim treći na listi Ruske stranke i četvrti na listi Levijatan – Živim za Srbiju. Liste koje u prvih deset imaju kandidate sa juga Srbije su i Stamatovićeva Bolja Srbija – Zdrava Srbija, zatim lista Suverenisti (Dosta je bilo), Grupa građana 1 od 5000000 i Nek maske padnu (Nova stranka i Zelena stranka).

Iako se do proglanja konačnih rezultata i podele mandata, zatim i konačno – poslaničke zakletve neće znati koliko je poslanika s juga Srbije ušlo u parlament, projektujući na osnovu rezultata na prethodnim izborima prve tri stranke, SNS, SPS i SRS imale bi 13, 2, ondosno 5 narodnih poslanika sa juga Srbije.