Nakon tri godine u kojima je bilo opadanja broja javnih slušanja, u 2019 beležimo trend rasta, tako je za razliku od 2017. i 2018 kada ih je tokom cele godine bilo po jedno, 2019. bilo ukupno 6 i to u ukupno 5 odbora.

Najviše javnih slušanja, dva, bilo je u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo čiji je član Hasani Fatmir dok su zamenici člana Savić Nikola i Ljubić Milan. Po jedno Javno slušanje bilo je u odborima za Spoljne poslove (Savić Nikola – član), Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (Bogatinović Žarko, Milija Miletić, Bulatović Slaviša i Ljubenović Tomislav), Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova (Hasani Fatmir, Žarić Kovačević Jelena), Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu (Bulatović Slaviša).

Javna slušanja 2019

Javna slušanja su važan mehanizam za kontrolu rada izvršne vlasti kroz praćenje sprovođenja i primene zakona. Mehanizam javnog slušanja prvi put je uveden u naš pravni sistem 2010. godine Zakonom o Narodnoj skupštini, dok je procedura za njihovo organizovanje preciznije uređena Poslovnikom Narodne skupštine.