pic

Pitajte poslanike i poslanice sa juga Srbije

Moj poslanik

Za jednake šanse svih građana

Organizacija Proaktiv se zalaže za moderan parlament, u kome je informisanost građana osnovni preduslov građanskog aktivizma i modernog društva. Opšti cilj projekta Moj poslanik je poboljšanje komunikacije između građana i izabranih poslanika, jačanjem uloge pojedinih građana u procesu donošenja odluka, dok su specifični ciljevi stvaranje održivog mehanizma za jednostavan i brz dvosmerni put komunikacije između građana i njihovih predstavnika u lokalnim parlamentima, zatim razvijanje alata za uspešno javno zagovaranje i unapređenje Organizacija civilnih društava i neformalnih grupa, kao i puna podrška reformi izbornog sistema.

Iako građani Srbije još uvek ne glasaju za direktne predstavnike u Parlamentu, već njih biraju glavne kancelarije i politički odbori, ovo je proaktivni korak ka tome da građani imaju svog predstavnika koji predstavlja njihovu zgradu, kvart ili područje. Predstavnici moraju biti svesni da su nakon izbora odgovorni za rad lokalne vlasti, ali, sa druge strane, građane/građanke treba podsticati ka tome da traže i dobiju odgovore njihovih predstavnika.

Shodno tome, projekat će u narednom periodu, pored Niša, Prokuplja, Vranja, Leskovca, Svrljiga, Aleksinca, Surdulice i Bujanovca, biti realizovan i na teritoriji okruga Raške, Rasine, Zaječara i Bora. Glavni cilj projekta Moj poslanik ostaje isti, a to je da građanima približi njihove narodne poslanike i poslanicima pruži jasnu sliku, uvid i kontakt sa građanima i problemima koje oni imaju u svakodnevnom životu, a na koje oni svojim odlukama u Narodnoj Skupštini mogu da utiču.

U julu ove godine organizovali smo konferenciju za štampu povodom najave početka projekta, a nastavili smo i sa našom radio i TV kampanjom, putem kojih promovišemo naš projekat i platformu. Odlučili smo da koristimo lokalne TV stanice i na taj način dosegnemo i do starije publike, i time ih ohrabrimo da i oni budu ti koji će postavljati pitanja poslanicima.

Pravi je trenutak da građani shvate da su poslanici tu zbog njih, a mi ćemo se potruditi da im olakšamo komunikaciju i doprinesemo boljem međusobnom razumevanju.

Novosti

Pratimo aktivnosti poslanika sa juga Srbije