Region juga Srbije i dalje ne dobija dovoljno prostora na političkoj sceni Srbije kao što bi trebalo u odnosu na broj stanovnika. Trenutni izborni zakon doprinosi tome da region oko 30% stanovnika nema ni 10% predstavnika na listama za izbor narodnih poslanika. Od ukupno 2240 imena na listama manje od 10% čine predstavnici regiona južne Srbije.

Kako se približava dan izbora, tako svakodnevno imamo verifikaciju novih izbornih listi od strane RIK-a. Na deset izbornih lista koliko ih je bilo 25. Maja ukupno je 210 poslanika sa juga Srbije. Većina naravno neće doći do poslaničkih klupa, u poređenju sa sadašnjim mandatom kada smo imali 23 predstavnika u parlamentu, u novom sazivu može se očekivati sličan broj poslanika sa juga Srbije.

Najviše rangirani predstavnik našeg regiona nalazi se na 11 mestu na izbornoj listi pod brojem Metla 2020. Najveće šanse da bude deo parlamenta ima Piroćanka Olja Petrović sa liste Aleksandar Vučić – Za Našu decu koja se nalazi na 12. mestu, kao i njen kolege iz Vranja Milan Ilić koji je pod rednim brojem 18. Pored njih dvoje još devetoro južnjaka je u prvih 100 na ovoj listi. Na listi Socijalističke Partije Srbije 12 mesto zauzima Novica Tončev, dok je 14. Nenad Filipović.

Petoro poslanika sa juga Srbije nalazi se u prvih 25 na listi SRS-a. Na listi Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju najbolje plasirani poslanik sa juga Srbije je na 41. mestu. Koliko će još lista biti odobreno znaće se do 05. Juna, kao i koliko predstavnika na listi će biti iz našeg regiona.

Interesantno je da od ukupno 2240 imena na listama manje od 10% čine predstavnici regiona južne Srbije.