U razgovoru za Blic vođenom 19.04.2016.god poslanik Partije za demokratsko delovanje Fatmir Hasani odgovorio je na pet pitanja vezanih za parlamentarne izbore.
Očekujete li da ćete osvojiti više od dva poslanička mesta, koliko sada imate u Skupštini Srbije?
Planiramo da opet osvojimo dva mandata, ali će to biti teško. Sigurni smo da nam je jedno mesto zagarantovano, a nadamo se da će biti i dva. Vodimo dobro kampanju i zalažemo se za bolji život našeg naroda.

2. Šta su osnovni ciljevi za koje se vaša partija bori?

Težimo ka istim ciljevima koje je godinama branio Riza Halimi u parlamentu. Borimo se za prava manjina, integrisanje Albanaca u državne institucije, kako na nižem regionalnom nivou tako i u višim državnim organima. Želimo da diplome koje predstavnici naše manjine stiču na Kosovu, na univerzitetu u Prištini, Srbija priznaje. Tražimo i knjige na albanskom jeziku.

3. Kako komentarišete to što Priština i Tirana uporno pokušavaju da u srpsko školstvo uvedu svoje knjige i nastavni program, u kojima se mnoge stvari, poput statusa Kosova, drugačije tumače?

Prosvetni sam radnik 33 godine. Knjiga je knjiga. Nauka je nauka. Postoji mogućnost da se sve knjige pregledaju i da se iz njih sklone delovi koji su sporni. Postoji i primer oko literature za prvi razred. Dogovarala su se ministarstva prosvete Srbije i Albanije. Kod slova „F“ stajala je reč „fljamur“ što znači zastava. Da ne bi bilo problema, dogovorili su se da se ovde stavi reč leptir, koja na albanskom takođe počinje slovom „F“. Neka Beograd napiše knjige i neka se dogovore. Samo tražimo da su na našem maternjem jeziku.

4. Da li biste kao jedina albanska partija želeli da budete deo vlasti?

Bilo bi dobro da budemo deo vlasti, jer od 1990. godine imamo poslanike, a uvek smo bili opozicija. Vreme je da se led između dve nacije topi, da se poverenje povećava i da mi budemo deo tog procesa. Albanci sa juga Srbije mogu da budu most. Nikada nismo bojkotovali izbore i to treba da cene Beograd, Priština i Tirana. Mi treba da budemo glavni partneri u svim razgovorima, a ne oni koji neučestvovanjem u političkom životu, ne rade za dobrobit Albanaca.

5. Koji su osnovni problemi Albanaca u Srbiji?

Najviše se brinemo oko ekonomskog razvoja. Cilj je smanjenje nezaposlenosti, odavde beže i Srbi i Albanci i Romi. Oko 70 odsto je procenat nezaposlenosti. Bilo bi dobro kada bi nam pomogla i država, ali i međunarodna zajednica.